Καθ. Βασιλική Κατή. Συντονίστρια
Δρ. Κωνσταντίνα Ζωγράφου
Δρ. Όλγα Τζωρτζακάκη
Κων/να Νάσιου (Υπ. Διδ.)
Parnassius apollo (@A.Aga)
Αν αγαπάς τη φύση, θαυμάζεις τα «ιπτάμενα λουλούδια» και νοιάζεσαι για την προστασία τους, τότε… είσαι υποψήφιος Απολλώνιος εθελοντής. Το apollo είναι το Ελληνικό Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Πεταλούδων (gr-BMS). Αγωνιζόμαστε στο φως για την επιστήμη και τη φύση!
Το βαφτίσαμε “apollo”, από την πεταλούδα Parnassius apollo, σύμβολο της ομορφιάς των άγριων βουνών μας. Παραπέμπει φυσικά και στο θεό Απόλλωνα, αιώνιο έφηβο, θεό του φωτός και προστάτη των καλών τεχνών, μια που οι πεταλούδες έχουν εφήμερο βίο, αγαπούν το φως, και είναι από μόνες τους μια μορφή τέχνης…
To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο συντονιστικός φορέας είναι το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) του Τμήματος Bιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.
Το έτος 2021 και συνεχίζει δυναμικά…
Ναι! Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα- παιδιά και μεγάλοι. Οι τρεις μέθοδοι καταγραφής των πεταλούδων αντιστοιχούν σε τρία επίπεδα δυσκολίας. Πάρε το κινητό σου και τη φωτογραφική σου κάμερα και τις ηλιόλουστες μέρες βγες στη φύση να χαρείς τις πεταλούδες!
Το πρώτο επίπεδο: Ξεκίνα με τις τυχαίες παρατηρήσεις (R-τυχαία), φωτογραφίζοντας μια πεταλούδα και ανεβάζοντάς τη στο project apollo στην πλατφόρμα i-naturalist. Θα αρχίζεις να μαθαίνεις τα είδη….
Μετά προχώρα στο δεύτερο επίπεδο: προσπάθησε να κάνεις ένα δεκαπεντάλεπτο σημείο καταγράφοντας όλες τις πεταλούδες σε μια περιοχή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ButterflyCount (στα Ελληνικά).
Εν τέλει προχώρα στο τρίτο και πιο σημαντικό επίπεδο: Ξεκίνα μια διαδρομή 300 μέτρων (T-Διαδρομή) καταγράφοντας όλες τις τις πεταλούδες σε μια ζώνη 5 μέτρων καθώς περπατάς, κάνοντας πολλές επαναλήψεις κάθε χρόνο.
Οι περισσότερες πεταλούδες ζούνε μόνο 2-3 εβδομάδες. Για αυτό και οι διαδρομές πρέπει να επαναλαμβάνονται 3-8 φορές το χρόνο! Θα εκπλαγείς με το πόσο θα χαρείς από αυτή τη διαδικασία…
.
Από τις διαδρομές μας, υπολογίζεται ο δείκτης Grassland Butterfly Indicator. Βοηθάς να εφαρμοστεί ο Νόμος Αποκατάστασης της Φύσης. Ψηφίστηκε το 2024 και περιλαμβάνει στους στόχους του την αύξηση των πληθυσμών των πεταλούδων στα αγροτικά οικοσυστήματα και την αναστροφή της πτωτικής τάσης των εντόμων-επικονιαστών, όπως οι πεταλούδες.
Σε κάθε εγγεγραμμένο ενεργό εθελοντή μας προσφέρουμε:
Ο πρώτος πυρήνας των εθελοντών του apollo έχει ήδη δημιουργηθεί, και ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να βλέπουμε την ομάδα μας να μεγαλώνει κάθε χρόνο. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό το ταξίδι. Το BCL μπορεί να ξεκίνησε την πρωτοβουλία, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ της παρέας!
Δεν είσαι μόνος! Προσφέρουμε βοήθεια και οδηγίες. Όλα τα αρχεία βρίσκονται στο κεντρικό αποθετήριο αρχείων του apollo apollo_drive - και παρουσιάζονται παρακάτω. Προτείνουμε να τα διαβάσεις με τη σειρά που εμφανίζονται στον πίνακα
File name | Content |
Apollo_register.pdf | Οδηγίες εγγραφής και πλοήγησης στο apollo drive |
Apollo_intro.pdf | Εισαγωγή στο apollo σε 15 ερωτήσεις |
Apollo_sampling.pdf | Το βασικό αρχείο του προγράμματος: περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τις μεθόδους, την καταγραφή των πεταλούδων στη φύση, την αναγνώριση των ειδών, τη λειτουργία του apollo και χρήσιμους συνδέσμους. Your main guide. |
Apollo_terms.pdf | Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο apollo, χρήσης και διάθεσης των δεδομένων, λίστα ευαίσθητων ειδών. |
Apollo_butterlfy_list.xls | Κατάλογος των πεταλούδων της Ελλάδας, το καθεστώς προστασίας τους και τα ευαίσθητα είδη. |
Apollo_platform.pdf | Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας eBMS |
Apollo_app.pdf | Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής για κινητά ButterflyCount |
Apollo_database (folder) | Apollo_database. xlsxΠρότυπη βάση excel για την εισαγωγή καταγραφών πεταλούδων. Μόνο για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδικτυακά εργαλεία. Η "παραδοσιακή" επιλογή. Apollo_database_help.pdfΟδηγίες για τη συμπλήρωση και αποστολή των δεδομένων του excel. |
Apollo_files_EN | Τα αρχεία του apollo στα Αγγλικά |
Οι λιγότερο έμπειροι εθελοντές θα πρέπει να βασιστούν κυρίως στη φωτογράφηση των πεταλούδων στη φύση και να εργαστούν περισσότερο στο σπίτι. Οι εφαρμογές και η αυτόματη αναγνώριση βοηθούν πολύ στα πρώτα σου βήματα. Η γνώση όμως έρχεται με το χρόνο, χρησιμοποιώντας τους οδηγούς πεδίου. Αναλυτικές οδηγίες στο Butterfly_sampling.pdf. Με δυο λόγια:
Ας δούμε τώρα τα βήματα για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα και να ξεκινήσετε το όμορφο ταξίδι στον κόσμο των πεταλούδων… Τα βήματα είναι εδώ και οι λεπτομερείς οδηγίες βρίσκονται στο Apollo_register.pdf.
Κατεβάστε τα αρχεία από το apollo_drive στον υπολογιστή σας.
Διαβάστε πρώτα τα δύο παρακάτω αρχεία (χρόνος 1.00 1.30). Apollo_info.pdf και Αpollo_sampling.pdf. Τώρα έχετε μια πλήρη εικόνα του προγράμματος και του τρόπου λειτουργίας του.
Διαβάστε τους όρους συμμετοχής στο Apollo_terms.pdf (χρόνος 15-20′).
Το πρόγραμμα apollo λειτουργεί δημοκρατικά, με πάθος, καλή θέληση και εθελοντικό χρόνο από όλους μας! Κοινό ήθος της ομάδας είναι η αυστηρή αποφυγή οποιασδήποτε βλάβης των πεταλούδων και των ενδιαιτημάτων τους και η μη ανοιχτή δημοσιοποίηση των τοποθεσιών ευαίσθητων ειδών που απειλούνται από τη συλλογή. Εάν συμφωνείτε με τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε προχωρήστε στο επόμενο βήμα
Με βάση το επίπεδο των γνώσεών σας σχετικά με τις πεταλούδες και το χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε, μπορείτε να επιλέξετε μία ή περισσότερες μεθόδους δειγματοληψίας που θέλετε να εφαρμόσετε και στη συνέχεια να τις δηλώσετε στη φόρμα συμμετοχής. Οι μέθοδοι παρουσιάζονται στο αρχείο που έχετε ήδη διαβάσει – Apollo_sampling.pdf.
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα εγγραφής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων BCL_apollo_register.
Χρηματοδότηση: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ακόλουθους χορηγούς που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μας στήριξαν οικονομικά: Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚΠΑΑ (τώρα ΟΦΥΠΕΚΑ), Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL), Butterfly Conservation Europe (BCE), LandArt productions EE, Οικομουσείο Ζαγορίου. Η οικονομική διαχείριση πραγματοποιείται από την πιστοποιημένη κατά ISO διοικητική δομή της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ευχαριστίες: Στον Νίκο Φιλιππίδη, εθελοντή του apollo που σχεδίασε το λογότυπο, στην εταιρεία sayWow για την υποστήριξη της ιστοσελίδας, στα μέλη του BCL που συμβάλλουν στη λειτουργία του apollo, και σε όλους τους Απολλώνιους εθελοντές που δίνουν χρόνο και αγάπη και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε.
Νέα του apollo και εκδηλώσεις