Ποιοι είμαστε

Οι άνθρωποι

Index

Ερευνητές (PhD)

Δρ. Χριστίνα Κασσάρα [ΧΚ]

Δρ. Χριστίνα Κασσάρα [ΧΚ]

Η Χριστίνα είναι ελεύθερος επαγγελματίας βιολόγος με διδακτορικό δίπλωμα (2012: Πανεπιστήμιο Πατρών) στη χωρική οικολογία ενός μεταναστευτικού γερακιού. Ειδικεύεται στα χωρικά πρότυπα και στη στη μοντελοποίηση της κατανομής ειδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επεκτείνονται στη βιολογία διατήρησης σε χερσαία οικοσυστήματα. Το τελευταίο διάστημα εργάστηκε στο βέλτιστο χωροταξικό σχεδιασμό των αιολικών πάρκων σε σχέση με τον κατακερματισμό και την αλλαγή χρήσης γης, καθώς και στην οριοθέτηση των περιοχών χωρίς δρόμους της Ελλάδας. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου και έχει συντονίσει την ερευνητική ομάδα σε διάφορα έργα ως προς το GIS και τις στατιστικές αναλύσεις.. Έργα BLC: WIND, ROADLESS, NATLAND, LIVEMOUNT.  

Δρ. Ντίνα Ζωγράφου [ΝΖ]

Δρ. Ντίνα Ζωγράφου [ΝΖ]

Η Ντίνα ήταν μέχρι το 2021 μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Οικολογίας και Εξέλιξης του Παν/ου της Βέρνης (PhD 2015: Παν/ο Ιωαννίνων). Η έρευνά της επικεντρώνεται στη διερεύνηση και την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μείωση των απειλούμενων ειδών, το πώς επηρεάζει τις βιοκοινότητες των ειδών και τις αλληλεπιδράσεις τους, καθώς και τις οικοσυστημικές λειτουργίες. Κάνει κυρίως έρευνα πεδίου, ενώ συνδυάζει ολοκληρωμένες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων στη φύση και στο εργαστήριο. Στο προηγούμενο μεταδιδακτορικό της διευκρίνισε τις μακροπρόθεσμες πληθυσμιακές αλλαγές ενός εξαιρετικά σπάνιου είδος πεταλούδας (Speyeria idalia idalia) και ήταν σε θέση να δείξει πώς τα χαρακτηριστικά των ειδών σχετίζονται με τα δίκτυα επικονίασης. Εργάζεται με σύμβαση ως λέκτορας στο Τμήμα ΒΕΤ και διδάσκει το μάθημα «Πανίδα της Ελλάδας: χερσαία ασπόνδυλα». Από το 2022 συντονίζει το πρόγραμμα MEIOSIS στο Εργαστήριό μας, ως P.I., στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής υποτροφίας αριστείας (ΕΛΙΔΕΚ).  Έργα BLC : BUTALL, MEIOSIS, APOLLO, INTEGRADIV, LIVEMOUNT.

Δρ. Όλγα Τζωρτζακάκηi [ΟΤ]

Δρ. Όλγα Τζωρτζακάκηi [ΟΤ]

Η Όλγα είναι ελεύθερη επαγγελματίας βιολόγος με διδακτορικό δίπλωμα (2018: Πανεπιστήμιο Πατρών) στην αστική οικολογία, με επίκεντρο τις επιπτώσεις της αστικοποίησης στις κοινότητες πουλιών, πεταλούδων και νυχτερίδων. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα διατήρησης της βιοποικιλότητας, όπως το εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης πεταλούδων, μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και έργα επιστήμης των πολιτών για τα πτηνά («Ορνιθόπολη») και τις πεταλούδες. Πρόσφατα, συνέταξε το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για τα ασπόνδυλα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για την πεταλούδα Απόλλωνα (Parnassius apollo), στο πλαίσιο του έργου LIFE IP-4 Natura. Έχει διδάξει σστο Τμήμα ΒΕΤ τα εργαστήρια του μαθήματος Οικολογία και του μαθήματος Βιοποικιλότητα & Κλιματική Αλλαγή. Εργάζεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ και είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου. Έργα BLC: WIND, ROADLESS, BUTALL, SOER, PINS, LAC, PARNO, OITI, ALEXANOR, NATLAND, INTEGRADIV, LIVEMOUNT.

Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος [ΓΗ]

Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος [ΓΗ]

Ο Γιώργος είναι ελεύθερος επαγγελματίας βιολόγος και ασχολείται με την προστασία του λύκου και άλλων μεγάλων σαρκοφάγων, έχοντας συναφή διδακτορική ειδίκευση (2010: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Έχει πολυετή εμπειρία στο συντονισμό και την υλοποίηση μεγάλων εθνικών και διεθνών έργων με πολλούς εταίρους, όπως το πρώτο πρόγραμμα LIFE στην Ελλάδα για τη διατήρηση του λύκου. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει προγράμματα παρακολούθησης των επιπτώσεων των αυτοκινητοδρόμων σε μεγάλα σαρκοφάγα και προγράμματα μετριασμού των συγκρούσεων ανθρώπου-λύκου. Στο προηγούμενο μεταδιδακτορικό του, δοκίμασε την αποτελεσματικότητα των φραχτών flandry για την απώθηση των λύκων από πειραματικές τοποθεσίες σίτισης. Είναι συνεργάτης της ΜΚΠΟ Καλλιστώ, εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου και έχει διδάξει το μάθημα «Βιολογία μεγάλων χερσαίων θηλαστικών» στο Τμήμα ΒΕΤ (2018-2020). Έργα BLC: COEXIST, LIVEMOUNT.

Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου [ΧΠ]

Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου [ΧΠ]

Ο Χαρητάκης είναι Βιολόγος (Μεταπτυχιακό στη Βιολογία Διατήρησης, Διδακτορικό στο Βαλκανικό αγριόγιδο) και Ιχθυολόγος. Ασχολείται με τη διατήρηση της φύσης και τη διαχείριση της άγριας ζωής για περισσότερα από 25 χρόνια, ως ερευνητής πεδίου σε έργα για την καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο, τα αμφίβια, τα αρπακτικά πουλιά, τους οικοτόπους του δικτύου Natura 2000, καθώς και για τη διαχείριση και διατήρηση προστατευόμενων περιοχών. Έχει ασχοληθεί με την ερμηνεία της φύσης και του πολιτισμού, έχει συγγράψει 6 βιβλία και αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 περιβαλλοντικές μελέτες συμπεριλαμβανομένης της έρευνας πεδίου, κυρίως στην ευρύτερη οροσειρά της Πίνδου. Πρόσφατα, συνέταξε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Βαλκανικό αγριόγιδοστην Ελλάδα. Είναι συντονιστής του Γεωπάρκου της UNESCO Βίκος-Αώος. BLC έργα: ROADLESS, AOOS, NATLAND, LIVEMOUNT.

Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή  [ΕΤ]

Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή [ΕΤ]

Η Έλλη είναι περιβαλλοντολόγος και έχει διδακτορικό (2022) στην εξέταση των προτύπων ποικιλότητας των φυτών, ορθοπτέρων και πεταλούδων κατά μήκος της υψομετρικής διαβάθμισης στην Κύπρο (Διδακτορική φοιτήτρια του BCL).. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα έρευνας και παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και είναι συμπρόεδρος της Κυπριακής Ομάδας Μελέτης Πεταλούδων (2012-σήμερα). Ενδιαφέρεται για τη σύνθεση και τη δομή των οικολογικών κοινοτήτων καθώς και για τους μηχανισμούς και τα πρότυπα της βιοποικιλότητας. Σήμερα εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έργα BLC: BUTALL, LAC2.

Δρ. Μαρία Πετρίδου [ΜΠ]

Δρ. Μαρία Πετρίδου [ΜΠ]

Η Μαρία έλαβε το διδακτορικό της από το Εργαστήριό μας (2023) στη θεματική της οικολογίας του λύκου και του μετριασμού των συγκρούσεων ανθρώπου-μεγάλων σαρκοφάγων, στο πλαίσιο υποτροφίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Είναι γεωπόνος και ελεύθερος επαγγελματίας, ειδική στα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, έχοντας εργαστεί σε πολλά έργα διατήρησης και παρακολούθησης στο παρελθόν. Συνδυάζει τις κοινωνικές επιστήμες (ερωτηματολόγια) με την την εργασία πεδίου (αναγνώριση ιχνών σε διατομές, υπέρυθρες φωτογραφικές διατάξεις, τηλεμετρία σημανσμένων ζώων με GPS), εργαστηριακές μεθόδους (ανάλυση δίαιτας) και ανάλυση δεδομένων.Εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Πάρκο της Βαυαρίας στη Γερμανία. Έργα BLC : COEXIST, ROADLESS, AOOS, NATLAND.

Υποψήφιοι διδάκτορες

Λαυρέντης Σιδηρόπουλος  [ΛΣ]

Λαυρέντης Σιδηρόπουλος [ΛΣ]

Ο Λαυρέντης είναι υποψήφιος διδάκτορας (από το 2018) με θέμα την οικολογία του χρυσαετού στη βόρεια Ελλάδα. Μελετά τη διατροφή του χρυσαετού, τα χωρικά πρότυπα πτήσης και χρήσης του χώρου με τη χρήση τηλεμετρίας υψηλής ανάλυσης καθώς και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους με τη χρήση μοντέλων. Η έρευνά του (προμήθεια εξοπλισμού τηλεμετρίας) υποστηρίζεται από την Εταιρεία Natural Research ltd της Σκωτίας και το ίδρυμα Υποτροφιών Λεβέντη. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας/ορνιθολόγος πεδίου από το 2008, κυρίως σε έργα διατήρησης και παρακολούθησης των αρπακτικών πουλιών. Περνάει πολύ χρόνο στη φύση, στην περιοχή μελέτης του -στη Μακεδονία και Θράκη.

Αποστόλης Στεφανίδης [ΑΣ]

Αποστόλης Στεφανίδης [ΑΣ]

Ο Αποστόλης είναι υποψήφιος διδάκτορας (από το 2022) και η έρευνά του επικεντρώνεται στην ποικιλότητα των ειδών και οικολογία κοινοτήτων των Ορθοπτέρων. Έχει εκπονήσει τη διπλωματική του εργασία στο Εργαστήριό μας με θέμα τα πρότυπα ποικιλότητας των Ορθοπτέρων στο όρος Μιτσικέλι. Από το 2021 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου μας σχετικά με την παρακολούθηση και διατήρηση σπάνιων, ενδημικών και απειλούμενων Ορθοπτέρων ορεινών οικοσυστημάτων σε προστατευόμενες περιοχές. Είναι βιολόγος και το 2023 έλαβε υποτροφία αριστείας για υποψήφιους διδάκτορες (ΕΛΙΔΕΚ). Έργα BLC: PINS, LAC, PARNO, OITI, ALEXANOR, LIVEMOUNT.

Κώστας Παπακώστας [ΚΠ]

Κώστας Παπακώστας [ΚΠ]

Ο Κώστας είναι υποψήφιος διδάκτορας (από το 2022) και η έρευνά του επικεντρώνεται στην οικολογία και διατήρηση του Βαλκανικού αγριόγιδου στην Ελλάδα.  Είναι γεωπόνος και το 2023 έλαβε υποτροφία αριστείας για υποψήφιους διδάκτορες (ΕΛΙΔΕΚ). Όταν δεν ασχολείται με την επιστήμη είναι ορεινός δρομέας. Έργα BCL: CHAMOIS

Λοιποί ερευνητές

Νίκος Μπούκας [ΝΜ]

Νίκος Μπούκας [ΝΜ]

Ο Νίκος είναι ελεύθερος επαγγελματίας βιολόγος, ειδικευμένος στην ορνιθολογία. Έχει εργαστεί σε διάφορα έργα παρακολούθησης και διατήρησης πτηνών σε αρκετές ΖΕΠ της Ελλάδας. Σήμερα εργάζεται σε Σχέδια Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις. Η προηγούμενη έρευνά του επικεντρώθηκε στην αφθονία των βενθικών μακρο-ασπόνδυλων στις περιοχές διατροφής των παρυδάτιων πτηνών, στην επιλογή οικοτόπων υδρόβιων πτηνών, στην ποικιλότητα των Οδοντογνάθων (Odonata). Μελέτησε ακόμη την οικολογία αναπαραγωγής της Χαλκόκοτας (Plegadis falcinellus) ως μεταπτυχιακός φοιτητής του Εργαστηρίου. Έργα BLC:  AOOS, INTEGRADIV.

Τόνια Γαλάνη [ΤΓ]

Τόνια Γαλάνη [ΤΓ]

Η Τόνια είναι βιολόγος και ελεύθερος επαγγελματίας ορνιθολόγος. Μελέτησε την ορνιθοπανίδα της λίμνης Παμβώτιδας ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Εργαστηρίου. Έχει αποκτήσει εμπειρία ως συντονίστρια έργων για πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διατήρηση της φύσης, εργαζόμενη στην Περιβαλλοντική ΜΚΟ “Πίνδος Περιβαλλοντική”. Διενεργεί Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα. Όταν δεν ασχολείται με την επιστήμη, είναι παρατηρεί τα πουλιά και φωτογραφίζει την άγρια ζωή. Έργα BCL: AOOS, ROADLESS (Συντονίστρiα/Πίνδος Περιβαλλοντική),  NATLAND, CHAMOIS  (Συντονίστρiα/Πίνδος Περιβαλλοντική, INTEGRADIV.

Διπλωματικοί φοιτητές (MSc)

  • 2024

    • Ελβίρα Σακκούδη. Προσεχώς. Χλωριδική σύνθεση και δομή στα ενδιαιτήματα ενδημικών και κινδυνευόντων ειδών Ορθοπτέρων των ορεινών οικοσυστημάτων της Κεντρικής Ελλάδας. Τμήμα ΒΕΤ. Οικονομική υποστήριξη: έργο DEMO (έξοδα πεδίου).

    2023

    • Ελευθερία Καλτσούνη. 2023- Εξέλιξη του σωματικού μεγέθους των ημερόβιων Λεπιδοπτέρων τα τελευταία 160 χρόνια: μια μουσειακή προσέγγιση. 
    • Νίκος Φιλιππίδης. 2023-…. Πρότυπα ποικιλότητας των πεταλούδων στο άστυ των Ιωαννίνων. Τμήμα ΒΕΤ.
    • Κατερίνα Ζυμαρικοπούλου. 2023-…. Σύνδεση των Περιοχών Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με τη διεθνή πολιτική και οικολογική σημασία των ΠΑΔ της Ελλάδας. Τμήμα ΒΕΤ.
    • Γιώτα Παπατζήμα. 2023-…. Πρότυπα ποικιλότητας και δραστηριότητας θηλαστικών ως προς την ανθρωπογενή όχληση στο Νομό Ιωαννίνων. Τμήμα ΒΕΤ.

    2022

    • *Κωνσταντίνα Νάσιου. 2022-2023… Ορεινές βιοκοινότητες της εντομοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο της Β. Πίνδου: ο ρόλος της βόσκησης. Τμήμα ΒΕΤ. Οικονομική υποστήριξη: Υποτροφία από το Feraki Fund (έξοδα πεδίου).
    • *Νίκος Φίλης. 2022-… Οικολογία και καθεστώς προστασίας του ενδημικού και κινδυνεύοντος είδους Ορθοπτέρου Prionotropis willemsorum. Τμήμα ΒΕΤ . Οικονομική υποστήριξη: Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (έργο WILLEMSORUM: έξοδα πεδίου)

    2021

    • * Αιμιλία Ιωακειμίδου. 2021-2022. Χωροχρονικά πρότυπα δραστηριότητας του λύκου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Τμήμα ΒΕΤ. Συνεργασία: Καλλιστώ ΜΚΠΟ. Οικονομική υποστήριξη: σύμβαση με Καλλιστώ.
    • Αντωνία Γαλάνη. 2021-2022. Οικολογία διατήρησης του σκουφοβουτηχταριού (Podiceps cristatus) στη λίμνη Παμβώτιδα: μια διαχειριστική προσέγγιση. MSc. «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφορία»
    • Στράτος Παπαντωνίου. 2021-… Περιοχές άνευ δρόμων στην Ελλάδα και δίκτυο Natura 2000. Τμήμα ΒΕΤ. Οικονομική υποστήριξη: Σύμβαση στο έργο ROADLESS (BCL)
    • Μαρίνα Σαββοπούλου. 2021-…  Ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα: μια ανάλυση ΜΜΕ Τμήμα ΒΕΤ.

    2020

    • * Αποστόλης Στεφανίδης. 2020-2021. Πρότυπα ποικιλότητας των Ορθοπτέρων στο όρος Μιτσικέλι . Τμήμα ΒΕΤ. Υποτροφία από το Orthopterists’ Society
    • Δέσποινα Σαγξαρίδου. 2020-2021. Επίδραση της βόσκησης στην ποικιλότητα των αρθροπόδων: μια ανασκόπηση. Τμήμα ΒΕΤ.

    2019

    • Νίκος Μπούκας. 2019-2020. Οικολογία της χαλκόκοτας στην προστατευόμενη περιοχή του Καλαμά. MSc. «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφορία».

    2018

    • Μαρία-Έλενα Ρίζου. 2018-2020. Χωροχρονικά πρότυπα κατανομής του σκουφοβουτηχταριού (Podiceps cristatus) στη λίμνη Παμβώτιδα ως προς το ενδιαίτημα αναπαραγωγής του. Τμήμα ΒΕΤ.

    2017

    • Χάρης Κορομπίλης. 2017-2018. Οικολογική αξία της λίμνης Παμβώτιδας, ως προς τις τάσεις διαχειμαζόντων υδρόβιων πουλιών και την αναπαραγωγή του είδους Podiceps cristatus. Τμήμα ΒΕΤ.
    • Χρυσάνθη Ζαχαρού. 2017-2018. Πρότυπα ποικιλότητας των πεταλούδων της Ελλάδας. Τμήμα ΒΕΤ.

    Φοιτητές του ΒΕΤ. Πρόγραμμα Master integrated. Φοιτητές από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμες του Περ/ντος & Εκπαίδευση για την Αειφορία