Πώς θα λειτουργήσει το apollo φέτος το 2021; Τα 10 βήματα στην πράξη

Το πρώτο εθελοντικό πρόγραμμα καταγραφής και βιοπαρακολούθησης των πεταλούδων της Ελλάδας ξεκινάει! Αν αγαπάς τη φύση, θαυμάζεις τα «ιπτάμενα λουλούδια» και  νοιάζεσαι για την προστασία τους, τότε… είσαι υποψήφιο μέλος του apollo! Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα συστηματικής καταγραφής των πεταλούδων από τους πολίτες, η οποία ξεκινάει από φέτος – 2021 (…με τις απαραίτητες κορωνο-προφυλάξεις…).  Το κείμενο αυτό δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να λάβεις μέρος σε αυτήν την προσπάθεια το έτος 2021

Καλωσήρθατε!

Το 2021 θα είναι μια πιλοτική χρονιά έναρξης του προγράμματος βιοπαρακολούθησης. Για να στηθεί πλήρως τεχνικά το πρόγραμμα Apollo απαιτείται η πλήρης ανάπτυξη της εφαρμογής «Apollo-Βιοπαρακολούθηση των πεταλούδων της Ελλάδας», η προμήθεια server και η ανάπτυξη μιας διαδραστικής πλατφόρμας (web interface) όπου θα μπορεί ο χρήστης να βλέπει, να διορθώνει και να ανεβάζει τα δεδομένα του, να επικοινωνεί με τους άλλους «πεταλουδάδες», να λαμβάνει την ερευνητική του άδεια, και να αναγνωρίζει είδη άλλων μελών της παρέας. Είμαστε σε φάση εξεύρεσης χρηματοδότησης για να υλοποιήσουμε όλα τα παραπάνω με τη βοήθεια ειδικών σε τεχνολογίες πληροφορικής. Η εφαρμογή είναι ήδη σε λειτουργία, αλλά δυστυχώς χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση.  Αυτό μας καθυστέρησε αρκετά, αλλά επειδή η Άνοιξη ήρθε ολοταχώς, βάλαμε τα δυνατά μας να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, να παράγουμε μια σειρά από οδηγίες και να οργανωθούμε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ακόμη και χωρίς να έχουμε όλη την τεχνική υποστήριξη που χρειαζόμαστε. Σκεφτήκαμε και φτιάξαμε τα παρακάτω κι ελπίζουμε να ανταποκριθείτε! 

E-mail: apollo.monitoring@gmail.com

Facebook: Greek butterfly monitoring scheme-apollo 

Εφαρμογή apollo: Εφαρμογή apollo για κινητά android στην Ελληνική για συλλογή δεδομένων στο πεδίο [Δεν είναι εύχρηστη και δεν προτείνεται για το 2021]

Website apollo: Ιστοχώρος του apollo εντός της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου 

Φόρμα εγγραφής: Φόρμα εγγραφής εθελοντών στο apollo  

Google drive Apollo_2021_volunteers Xώρος αποθήκευσης εγγράφων του apollo. Έχει τα εξής αρχεία:

          Apollo_info.pdf Σύντομη εισαγωγή στο apollo  – για όσους το ακούνε για πρώτη φορά

           Όροι συμμετοχής-apollo.pdf Όροι συμμετοχής – μη βλάβη στις πεταλούδες

           Οδηγός πεδίου.pdf Μεθοδολογικός οδηγός για το πεδίο και για την αναγνώριση ειδών

           Πρακτικές οδηγίες 2021. pdf Πρακτικός οδηγός για τους εθελοντές το πρώτο έτος 2021 

           Βάση πεταλούδων_βοήθεια.pdf Οδηγίες για τη συμπλήρωση της βάσης δεδομένων των πεταλούδων

           Βάση πεταλούδων.xlsx Βάση για συμπλήρωση με τα δεδομένα σας των πεταλούδων

 

1. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα apollo και τους όρους συμμετοχής

Ο χώρος όπου θα αναρτάμε σταδιακά όλο το σχετικό υλικό που αφορά στο apollo ως πρόγραμμα επιστήμης από τους πολίτες είναι εντός της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου μας BCL  και συγκεκριμένα εδώ. Εναλλακτικά, ανοίγουμε την ιστοσελίδα του BCL και επιλέγουμε «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και μετά «Παρακολούθηση πεταλούδων». Εδώ θα αναρτάμε σταδιακά όλο το σχετικό υλικό που αφορά στο apollo ως πρόγραμμα επιστήμης από τους πολίτες. Τα βασικά αρχεία είναι επίσης διαθέσιμα και στο drive  Apollo_2021_volunteers

Επομένως, το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση. Διαθέσιμα αρχεία που θα πρέπει να διαβάσετε με τη σειρά που αναγράφονται: 

  1. Apollo_info.pdf
  2. Όροι συμμετοχής-apollo.pdf
  3. Οδηγός πεδίου.pdf
  4. Πρακτικές οδηγίες 2021. pdf 
  5. Βάση πεταλούδων_βοήθεια.pdf & Βάση πεταλούδων.xlsx

 

2. Δηλώστε συμμετοχή!

Πολλοί από σας έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή στο apollo – το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από όλους μας και αυξάνει! Φτιάξαμε μια φόρμα εγγραφής (google forms) για την εγγραφή σας στην πλατφόρμα των εθελοντών του apollo, και όταν καταφέρουμε να στήσουμε την ωραία πλατφόρμα του προγράμματος (web interface) θα εισάγετε τα στοιχεία σας πιο οργανωμένα. Θα παρακαλούσα τόσο τους νέους εθελοντές αλλά και όσους έχουν ήδη εγγραφεί να (ξανα) συμπληρώσουν τη φόρμα. Ο λόγος είναι πως χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για να σας παρέχουμε επίσημη ερευνητική άδεια από το Υπουργείο. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί μπήκε δυναμικά η Άνοιξη!  

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR), τα στοιχεία σας θα τηρούνται σε ιδιωτικό ψηφιακό αρχείο στο Εργαστήριό μας (BCL), και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την απαραίτητη και μόνο επικοινωνία μαζί σας στο πλαίσιο του apollo. Δεν θα χορηγούνται σε τρίτα πρόσωπα ή φορείς για οποιοδήποτε λόγο και έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ !

3. Γραφτείτε στην ομάδα του apollo στο facebook 

Φτιάξαμε μια ομάδα στο facebook με τον τίτλο «Greek butterfly monitoring scheme-apollo». Μπορείτε να τη βρείτε εδώ

H ομάδα συνδέεται και λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ιστοχώρο του apοllo  (εδώ). Θα λειτουργεί επιπλέον ως μια πλατφόρμα ενημέρωσης, δικτύωσης και ευαισθητοποίησης για τις πεταλούδες με στόχο την προστασία τους, ένα ανοιχτό στρογγυλό τραπέζι πεταλουδο-συζητήσεων δηλαδή. 

  1. Εδώ θα δίνουμε οδηγίες για το πρόγραμμα βιοπαρακολούθησης και θα συζητάμε και θα λύνουμε σχετικά μεθοδολογικά και πρακτικά προβλήματα. [# ? ]   
  2. Μπορείτε να ανεβάζετε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο για τις πεταλούδες, ή/και να ζητάτε βοήθεια αναγνώρισης [#Είδος?], πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος της βιοπαρακολούθησης που αποτελεί τον πυλώνα της ομάδας. 
  3. Η ομάδα μας θα είναι ένας κόμβος διάχυσης της σχετικής έρευνας, γνώσης και των πρωτοβουλιών και δράσεων για την προστασία των πεταλούδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
  4. Μπορεί να φιλοξενεί ακόμη σύντομα επιστημονικά ή εκλαϊκευμένα κείμενα για τη γνωριμία με τον κόσμο των πεταλούδων για μικρούς και μεγάλους [# Άρθρα].  
  5. Φιλοδοξεί να είναι μια πλατφόρμα συζήτησης και ενημέρωσης όπου μπορείτε να κάνετε αναρτήσεις φωτογραφιών και κειμένων από δειγματοληψίες στο πεδίο και δράσεων προστασίας και ευαισθητοποίησης [#Δράση], ειδών των πεταλούδων, των ενδιαιτημάτων τους [#Βιότοποι] τις απειλές τους [#Απειλές], καθώς και ιδέες και συζητήσεις για την προστασία τους [#Προστασία].

 

4. Κατεβάστε την εφαρμογή 

Η Ελληνική εφαρμογή «Apollo – Βιοπαρακολούθηση των πεταλούδων Ελλάδας» είναι διαθέσιμη στο https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rtxdirect.apollo 

Αυτό το βήμα το παραλείπουμε. Δυστυχώς είχαμε πολλά τεχνικά προβλήματα και η εφαρμογή δεν είναι ακόμη εύχρηστη και λειτουργική για τα σημεία και τις διαδρομές – πιο εύχρηστη για την τυχαία καταγραφή των ειδών. Για το 2021 προτείνεται να μη χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσουμε για αυτή τη χρονιά “παραδοσιακά” με σημειωματάριο, φωτογραφίες, και εισαγωγή των δεδομένων στη βάση (excel) – δείτε το Apollo_2021_volunteers

5. Περιμένετε να λάβετε την ερευνητική άδεια ως εθελοντές του apollo

Αφού έχετε συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής, συμπληρώστε το αρχείο word «Ερευνητική άδεια» με τα στοιχεία σας και στείλτε τη στο e-mail: apollo.monitoring@gmail.com. Εσείς δεν χρειάζεται να υπογράψετε κάπου. Η φόρμα εγγραφής σας στο apollo (google form) λειτουργεί ως υπεύθυνη δήλωση. Προσοχή, λόγω του COVID θα πρέπει να επιλέξετε το Νομό του τόπου διαμονής σας. Δεν γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες και απαγορεύσεις σε κάθε περιοχή ως προς τον COVID. Θεωρητικά η άδεια σας καλύπτει μετακινήσεις για ερευνητικούς σκοπούς απέναντι στο Υπουργείο, Δασαρχεία και λοιπούς αρμόδιους φορείς, αλλά η δυνατότητα μετακίνησης στο πλαίσιο του COVID είναι διαφορετικό θέμα και η άδεια δεν έχει τέτοια ισχύ.   

Θα σας απαντήσουμε στο e-mail που στείλατε (επικοινωνείτε μαζί μας αποκλειστικά και μόνο από το e-mail που δηλώσατε στη φόρμα εγγραφής):  

  • Την επίσημη ερευνητική άδεια από το Υπουργείο για το 2021 (pdf) 
  • Την επίσημη βεβαίωση πως είστε εθελοντής του apollo υπογεγραμμένη (pdf)

Όταν θα βγαίνετε στο πεδίο θα πρέπει να έχετε τα δύο παραπάνω έγγραφα μαζί σας μαζί με την ταυτότητά σας και να τηρήσετε τους όρους της ερευνητικής άδειας.

Ενημερωτικά: Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, απαιτείται ετήσια άδεια από την Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για κάθε μορφής έρευνα στη φύση και φωτογράφηση. Επομένως, με βάση την κείμενη νομοθεσία, για να παρατηρούμε και να φωτογραφίζουμε πεταλούδες απαιτείται άδεια από το Υπουργείο, ακόμη και όταν η έρευνα δεν περιλαμβάνει θανάτωση ειδών (που ούτως ή άλλως απαγορεύεται στο apollo), ακόμη κι όταν δεν επικεντρώνεται σε ενδημικά ή προστατευόμενα είδη και ακόμη και όταν αφορά απλή φωτογράφηση κοινών ειδών. Η ερευνητική άδεια είναι βασική παροχή του apollo προς τους εθελοντές του. Κάθε χρόνο οι εθελοντές του apollo δεν θα χρειάζεται να προβούν σε καμία αίτηση προς το Υπουργείο, γιατί θα καλύπτονται αυτόματα από τη γενική άδεια του Εργαστηρίου μας, η οποία θα ανανεώνεται ετησίως στο όνομα της συντονίστριας του apollo (Β. Κατή).

Νομοθεσία και φόρμες για την αίτηση έρευνας ή φωτογράφισης στη φύση

Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις. Άρθρο 11.3 Άρθρο 17.4. Νόμος 3937/2011: ΦΕΚ 60/Α/31-3-2011

Αίτηση για χορήγηση άδειας ερευνών, φωτογράφησης και κινηµατογράφησης [Έγγραφο αριθ. 127557/2178/7-7-2015] (ΑΔΑ: Ω5ΑΝ465ΦΘΗ-ΩΥΚ)

Φόρµες υποβολής αιτήσεων για άδειες ερευνών και άδειες φωτογράφησης/κινηµατογράφησης [Έγγραφο αριθ. 135366/373/5-2-2016]  (ΑΔΑ: Ω1ΝΓ4653Π8-ΩΙΩ)

 

Βγείτε στη φύση ! 

Πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις για τον COVID 19… Καλή επιτυχία! Αλλά… δείτε και παρακάτω…

6. Θα λάβετε τον ηλεκτρονικό οδηγό 

Αν το ζητήσατε στη φόρμα συμμετοχής σας, θα σας αποστείλουμε το διαδραστικό pdf:  “Lafranchis T. 2004. Butterflies of Europe: Identifying Butterflies is Easy – New Field Guide & Key. Diatheo. Είναι ένας εξαιρετικός οδηγός με 310 σελίδες και 1600 φωτογραφίες. Ο οδηγός έχει εξαντληθεί στην έντυπη μορφή του και υπάρχει μόνο ως pdf. 

Λόγοι δεοντολογίας: Το Εργαστήριό μας προμηθεύτηκε αντίτυπα του οδηγού για τους εθελοντές του το έτος 2020 (στο πλαίσιο του προγράμματος BUTALL που έχει τώρα λήξει). Το πρόγραμμα μπόρεσε να καλύψει την προμήθεια ~40 αντιτύπων του οδηγού. Με την ευγενική υποστήριξη του DIATHEO και τις ευχές του Tristan για να ξεκινήσει κάτι μεγάλο και ωραίο στην Ελλάδα, έχουμε στη διάθεσή μας απεριόριστο αριθμό αντιτύπων αποκλειστικά για την ενίσχυση του προγράμματος apollo και τους εθελοντές του. Οπότε, θα παρακαλούσα θερμά το pdf που θα λάβετε να μη το διακινήσετε σε τρίτους για λόγους σεβασμού στα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα, και να το αξιοποιήσετε στο πλαίσιο του apollo, όπως αναγράφεται και στο μνημόνιο συνεργασίας του Εργαστηρίου μας με το DIATHEO. 

 

7. Ίσως λάβετε απόχη για πεταλούδες 

Θα αξιολογήσουμε την αναγκαιότητα για αποστολή απόχης πεταλούδων, με προτεραιότητα τους εθελοντές μας που θα διενεργήσουν διαδρομές. Το πρόγραμμά μας (BUTALL) είχε περιορισμένους πόρους, αλλά θα μπορέσουμε να αποστείλουμε περίπου 10 απόχες για τους Απολλώνιους… 

 

8. Ίσως να γνωριζόμασταν καλύτερα;

Μπείτε στην ομάδα μας στο facebook, που θα είναι η βασική πλατφόρμα επικοινωνίας μας, ίσως να συμφωνούσαμε να κάνουμε μια συνάντηση γνωριμίας (π.χ. ένα google meet). Σημαντικό για μας να γνωριστούμε, αλλά επειδή ξεκινούμε κάτι φιλόδοξο και συμμετοχικό πρέπει να είναι συμμετοχικό και επί της ουσίας. Περιμένουμε την ανταπόκρισή σας για το πόσο κατανοητός είναι ο «Οδηγός πεδίου» και το πόσο κατανοητές είναι οι οδηγίες για να συμπληρώσετε τη «Βάση πεταλούδων». Περιμένουμε τις προτάσεις σας για τη βελτίωση της εφαρμογής, για να συνδιαμορφωθεί από όλους μας σε ένα εύχρηστο εργαλείο. Θέλουμε να ακούσουμε απορίες, ερωτήματα, ιδέες και προτάσεις. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι. Το BCL μπορεί να ξεκίνησε την πρωτοβουλία, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από τη συμμετοχή σας! 

 

9. Διάθεση δεδομένων 

θα θέλαμε στην πρώτη μας συνάντηση να καθορίζαμε τους όρους χρήσης των δεδομένων σας. Η ιδέα είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, και συζητήσουμε τη σημασία, τους κινδύνους και τις προοπτικές χρήσης των δεδομένων σας. Το apollo θέλει να είναι συμμετοχικό και δημοκρατικό δίνοντας στον εθελοντή τον πρώτο λόγο. Η κεντρική ιδέα είναι πως ο κάθε ένας μας θα μπορεί ανεξάρτητα να αποφασίζει και να επιλέγει τους όρους χρήσης και διάθεσης των δεδομένων του σε τρίτους, πέραν της χρήσης τους για έρευνα και προστασία από το BCL που είναι προαπαιτούμενο.  

 

10. Στείλτε τα δεδομένα σας!

Αποστολή βάσης δεδομένων

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο του 2021, τα δεδομένα σας θα αποστέλλονται με το παραδοσιακό e-mail με συνημμένη τη βάση και τα αρχικά σας: Πρώτα θα μπαίνει το όνομά σας, μετά το έτος, μετά ο μήνας που ξεκινήσατε τη δειγματοληψία και μετά ο μήνας που τελειώσατε τη δειγματοληψία. 

Δηλαδή αν θέλω ως Βασιλική Κατή να στείλω δεδομένα Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου του 2021 το αρχείο μου θα έχει όνομα: «ΒΚ_2021_3_5_ πεταλούδες.xlsx). 

Η αποστολή της βάσης θα γίνεται πάντα στο e-mail: apollo.monitoring@gmail.com. Παρακαλώ χρησιμοποιείστε ένα μόνο e-mail  – αυτό που δηλώσατε στη φόρμα εγγραφής.

Στείλτε τις φωτογραφίες και τις διαδρομές σας

Αφού στείλετε την πρώτη βάση δεδομένων σας στο e-mail θα δημιουργήσουμε ένα google drive στο δικό σας όνομα στο drive του Πανεπιστημίου όπου πρόσβαση θα έχετε μόνο εσείς και οι ειδικοί επιστήμονες του Εργαστηρίου BCL. Θα σας αποστείλουμε το link του drive σας με e-mail

Η αποστολή φωτογραφιών θα γίνεται απευθείας στο drive. 

  1. Στο drive σας θα αποθηκεύετε τις φωτογραφίες σας

Κωδικοποίηση ονόματος φωτογραφίας: «Αρχικά σας_ Κωδικός θέσης_Έτος_Μήνας_Ημέρα_Είδος_Χ». To Χ το βάζετε αντί του ?,  μόνο δηλαδή αν θέλετε βοήθεια στην αναγνώριση. 

Παραδείγματα:

  • ΒΚ_R_2021_5_1_P.alexanor_Χ: Τυχαία καταγραφή (R) από την Βασιλική Κατή (BK) την 1η  Μαΐου 2021 του είδους P. alexanor – η αναγνώριση δεν είναι βέβαιη και χρειάζεται επιβεβαίωση. 
  • ΒΚ_P2_2021_5_1_P.alexanor: Καταγραφή από την Βασιλική Κατή (ΒΚ) στο σημείο P2 την 1η  Μαΐου 2021  του είδους P. alexanor 
  • ΒΚ_T3_2021_5_1_P.alexanor: Καταγραφή από την Βασιλική Κατή (ΒΚ) στη Διαδρομή 3 την 1η  Μαΐου 2021  του είδους P. alexanor. 

 

  1. Στο drive σας θα  αναρτήσουμε την πλήρη βάση σας excel του 2021 στο τέλος της χρονιάς έχοντας ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων (αναγνωρίσεις ειδών). 

 

  1. Στο drive σας θα μπορείτε να στείλετε τη διαδρομή σας ως αρχείο kml. Θα χαράξετε τη διαδρομή σας στο Google Earth και θα τη σώσετε με τον κωδικό της και τα αρχικά σας – π.χ. BK_Τ1_kml. Υπάρχουν διάφορες ελεύθερες εφαρμογές για παίρνεται στίγμα GPS και να καταγράψετε και να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σας. Επί παραδείγματι https://www.locusmap.app/ 

Είναι μια προσωρινή και αρκετά χρονοβόρα λύση για όλους μας, έως ότου να είμαστε σε θέση να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία μέσα σε μια πλατφόρμα web-interface που θα επικοινωνεί αυτόματα με το κινητό σας (εφαρμογή apollo.app) και τον αποθηκευτικό χώρο σε ειδικό server. 

Επόμενα βήματα…

Θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση και την ενεργοποίηση των εθελοντών μας. Θα θέλαμε:

  • Να δούμε αξιολογήσεις, απορίες, προτάσεις ιδέες στο facebook
  • Να συναντηθούμε για να συζητήσουμε τη χρήση των δεδομένων. Η επιθυμητή χρήση των δεδομένων θα οριστεί έπειτα από συζήτηση μεταξύ μας και θα οριστικοποιηθεί το 2022, όταν ελπίζουμε να είναι έτοιμο το τεχνικό κομμάτι του apollo (app-web interface- cloud server). O κάθε ένας μας θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μόνος του το πώς θα διατίθενται τα δεδομένα του μέσα από σειρά επιλογών.
  • Αν τα καταφέρουμε και φέτος να βελτιώσουμε την εφαρμογή και να δώσουμε κι έναν σύντομο οδηγό χρήσης της, αλλά δεν ξέρουμε αν θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα. 
  • Να βρούμε χρηματοδότηση για να ολοκληρώσουμε τεχνικά το apollo… με τη βοήθεια τεχνικών πληροφορικής. Ήδη το Εργαστήριό μας υπέβαλλε μια πρόταση για το Πράσινο Ταμείο, ευχηθείτε μας καλή επιτυχία γιατί τη χρειαζόμαστε.
  • Να τελειώσει ο Κορωνοϊός… για να κάνουμε μια ωραία συνάντηση του χρόνου το 2022 το καλοκαίρι στο καταφύγιο της Βωβούσα ως camp των Απολλώνιων μετά τσίπουρου και απόχης…
  • Και πολλά άλλα… αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Βήμα-βήμα… 

Κι ένας προσωπικός επίλογος… 

Να είστε επιεικείς μαζί μας…. Δεν έχουμε ιδέα από facebook, αλλά φτιάξαμε το group κι ελπίζω να τα καταφέρουμε στη διαχείριση της ομάδας. Δεν έχουμε χρόνο (καθόλου όμως…) αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούμε γρήγορα και να σας παρέχουμε ό,τι απαιτείται για τις εξορμήσεις σας. 

Να είστε πολύ υπομονετικοί μαζί μας, ιδιαίτερα από το Μάιο και μετά που ξεκινάει η έρευνα πεδίου και για τις πεταλουδίτσες και γενικώς για τη βιοποικιλότητα, και άρα θα είμαστε στα κορφοβούνια και όχι μπροστά σε έναν υπολογιστή όπως τώρα (ευτυχώς!) για να απαντάμε γρήγορα. 

Η Ντίνα η Ζωγράφου και η Όλγα η Τζωρτζακάκη είναι τα κορίτσια με ερευνητική εμπειρία χρόνων στις πεταλούδες (PhD) που συνθέτουν μαζί με μένα τη συντονιστική ομάδα του apollo και θα αναλάβουν εθελοντική δράση στο όλο εγχείρημα. Αν θέλετε να μας γνωρίσετε καλύτερα, πλοηγηθείτε εδώ (μέλη Εργαστηρίου) κι εδώ (υπεύθυνη εργαστηρίου)

Όλο το υλικό στήθηκε με έναν «επιστημονικό τρόπο» με πεδία για συλλογή πολλών πληροφοριών για το βιότοπο, τις απειλές, τα είδη, τα φυτά ξενιστές, ώστε να μπορεί η βάση να αξιοποιηθεί και στην έρευνα, από φοιτητές και από εντομολόγους που εργάζονται στη φύση. Από τους εθελοντές μας ζητάμε τη συμπλήρωση μόνο των υποχρεωτικών πεδίων, όλα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά, επομένως μη φοβηθείτε από τις πολλές πληροφορίες…, στην πράξη η συμπλήρωση των υποχρεωτικών πεδίων είναι απλή. 

Τέλος, την προσωπική μου συγγνώμη για τη μακρά σιωπή και την καθυστερημένη επικοινωνία μαζί σας τώρα στην αρχή της Άνοιξης. Βλέπετε προτεραιότητα του Εργαστηρίου μας τον τελευταίο χρόνο ήταν η γενικότερη προστασία των οικοσυστημάτων της Ελλάδας από την επέλαση αναπτυξιακών έργων μεγάλης κλίμακας. Αν θέλετε να πάρε μια ιδέα για το τι κάναμε, δείτε στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου τα Projects ROADLESS και το WIND και τα σχετικά στο ΚΟΙΝΩΝΙΑ… και η έρευνα και ο αγώνας συνεχίζεται … 

  • Στόχος: μέσα στο Μάρτιο του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί τα παραπάνω βήματα 1-8 και οι εθελοντές μας να ξεχυθούν στη φύση και να ξεκινήσουν το apollo στην πράξη! Με τις απαραίτητες προφυλάξεις βέβαια για τον COVID19…

Πεταλουδο-χαιρετίσματα!

Κική Κατή

Read more...

Ανοιχτή πρόσκληση BCL 2024: εθελοντική συμμετοχή σε έρευνα πεδίου στο Νομό Ιωαννίνων (πουλιά & πεταλούδες)

Το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) του Τμήματος ΒΕΤ του Παν/ου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του έργου «INTEGRADIV» θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες πουλιών και πεταλούδων στα δάση

Read More »

Ανοιχτό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς “Αγριες Φυσικές Περιοχές και άγρια πανίδα-σύγχρονες εξελίξεις” με τη συμμετοχή του BCL

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18.00 το Εργαστήριό μας θα συμμετάσχει σε σεμινάριο με τίτλο “Αγριες Φυσικές Περιοχές και άγρια πανίδα-σύγχρονες εξελίξεις“. Διοργανωτής

Read More »

Παρουσίαση μεταπτυχιακής διατριβής για την αξία του δάσους από τον κ. Β. Παπαθεμελή

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00, ο κ. Βασίλης Παπαθεμελής, φοιτητής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες του Περιβάλλοντος & Εκπαίδευση για την Αειφορία»

Read More »

Ρεπορτάζ του Πρωϊνού Λόγου (Ιωάννινα) για την έρευνά μας επί της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών

Τη νέα δημοσίευση του Εργαστηρίου μας κάλυψε η εφημερίδα “Πρωϊνός Λόγος” με σχετικό άρθρο του Κ. Αγορή στις 13/1/2024. Πρόκειται για τη διεθνή δημοσίευση Kati

Read More »