Αναμενόμενη κατάρρευση του χρυσαετού στην Ελλάδα από τα δηλητήρια

Αναμενόμενη κατάρρευση του χρυσαετού στην Ελλάδα από τα δηλητήρια

Το περιστατικό δηλητηρίασης: Οικογένεια χρυσαετών θανατώθηκε από δηλητήρια στην περιοχή του Κομψάτου κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, εντός της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου». Το τραγικό αυτό συμβάν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί μέσω δορυφορικών πομπών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής του κ. Λαυρέντη Σιδηρόπουλου*. Στις 7/1/2025 δύο πομποί σταμάτησαν να εκπέμπουν την πορεία των αετών. Ο ερευνητής μετέβη άμεσα στη θέση, για να διαπιστώσει πως επρόκειτο για θανάτωση ζευγαριού με το νεοσσό τους, με εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης. Ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Δασαρχείου, της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Εταιρείας Βιοποικιλότητας Θράκης. Έπονται νεκροψία και τοξικολογικές εξετάσεις ιστών των πουλιών για την ακριβή αιτία θανάτου. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του ΟΦΥΠΕΚΑ εδώ.

 

Η ιστορία της Lucia. Η Lucia, ο θηλυκός χρυσαετός, γεννήθηκε το 2020 στον ορεινό Έβρο. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ο τοποθετήσαμε δορυφορικό πομπό για την καταγραφή της ημερήσιας πορείας του νεαρού πουλιού. Το 2022 η Lucia πέταξε πάνω από 80 χλμ μακριά και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κομψάτου. Βρήκε το ταίρι της και το 2024 έφερε στον κόσμο έναν νεοσσό. Οι γονείς ανάθρεφαν με επιτυχία τον νεοσσό τους Astrea (στον οποίο επίσης τοποθετήθηκε πομπός), μέχρις ότου κατανάλωσαν νεκρό δηλητηριασμένο θηλαστικό μεσαίου μεγέθους, το οποίο είχε φάει δηλητηριασμένο δόλωμα. Η Lucia πέθανε τεσσάρων ετών. Μαζί και όλη της η οικογένεια. Από ανθρώπινο χέρι. Από ατιμώρητο περιβαλλοντικό έγκλημα. Και δεν ήταν η μόνη.

 

Ανησυχητικά αποτελέσματα: Οι μισοί χρυσαετοί που μελετώνται στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής από το 2018 έως σήμερα έχουν πεθάνει από δηλητήρια. Η έρευνα εκτίμησης των αιτιών θνησιμότητας του χρυσαετού στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως η χώρα μας είναι από τις πρώτες παγκοσμίως σε δηλητηρίαση χρυσαετών. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με τη δημοσίευση σχετικής διεθνούς δημοσίευσης. Το πρόβλημα των δηλητηρίων είναι μείζονος σημασίας και ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση τον πληθυσμό του χρυσαετού στην Ελλάδα, ο οποίος είναι είδος του κόκκινου καταλόγου με καθεστώς «Κινδυνεύον»  και προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά.

 

*Η διατριβή του Λαυρέντη Σιδηρόπουλου φέρει τον τίτλο «Οικολογία διατήρησης του Χρυσαετού στη Βόρεια Ελλάδα», εκπονείται  στο Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη χρηματοδότηση του Natural Research Scotland και του Ιδρύματος Λεβέντη. Επιβλέποντες: Β. Κατή (επιβλέπουσα), Κ. Ποϊραζίδης και Χ. Αστάρας (συνεπιβλέποντες).

#spbt #dadia #necca #birdsofprey #Antipoison #poisonbait #wildlifepoisoning #εμαδδ

 

 

Γρήγορη αναζήτηση