Πριν βγω στο πεδίο: Έχω κατεβάσει τον ηλεκτρονικό οδηγό Α1 που διαθέτει δωρεάν το apollo στους εθελοντές του ως pdf στο smartphone ή στο tablet μου και την ελεύθερη εφαρμογή Α2.
Στο πεδίο: Συλλαμβάνω με την απόχη την πεταλούδα, τη χειρίζομαι πολύ προσεκτικά και την αναγνωρίζω «στο χέρι» χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό οδηγό Α1 ή/και ελέγχοντας την αναγνώριση με τις φωτογραφίες του Α2. Εναλλακτικά, αναγνωρίζω χρησιμοποιώντας κάποιο από τα βιβλία-οδηγούς αναγνώρισης των πεταλούδων (Β) που έχω μαζί μου. Φωτογραφίζω την πεταλούδα (άνω και κάτω επιφάνεια των φτερών, προσέχοντας να φαίνεται όλη η επιφάνεια των φτερών) και σημειώνω στο σημειωματάριο ή στο πρωτόκολλο πεδίου (δες Δ) τον κωδικό της φωτογραφίας και τη θέση, για να τη χρησιμοποιήσω στο σπίτι για αναγνώριση και να ξέρω σε ποια θέση και σε ποια πεταλούδα αναφέρεται η φωτογραφία.
Στο σπίτι: Μπορώ να αναγνωρίσω την πεταλούδα που φωτογράφισα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή αυτόματης αναγνώρισης στο web Α3. Φυσικά μπορώ να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αναγνώρισης (A1-A2), να ανατρέξω στο βιβλίο-οδηγό μου (Β), ακόμη και να συγκρίνω τη φωτογραφία μου με το βιβλίο «Οι πεταλούδες της Ελλάδας» του Λ. Παμπέρη αν το έχω σε έντυπη μορφή.
Η επιλογή είναι δική σας, για το τι σας είναι πιο εύχρηστο. Τα διαθέσιμα εργαλεία παρακάτω:
Α. Ελεύθερες εφαρμογές και βιβλία
- Lafranchis T. 2004. Butterflies of Europe: Identifying Butterflies is Easy – New Field Guide & Key.
Ένας εξαιρετικός οδηγός από τον Tristan Lafranchis που σε οδηγεί βήμα-βήμα στην αναγνώριση των ειδών, για τους «παραδοσιακούς», με 310 σελίδες και πάνω από 1600 φωτογραφίες. Ο οδηγός έχει εξαντληθεί και είναι διαθέσιμο μόνο ως διαδραστικό pdf. Ο οδηγός (pdf) διατίθεται δωρεάν από το Εργαστήριό μας αποκλειστικά στους εγγεγραμμένους εθελοντές του προγράμματος apollo.
- Pamperis L. 2016. Butterflies of Greece. Ελεύθερη εφαρμογή στο google play εδώ.
Μια ελεύθερη εφαρμογή στο κινητό σας (Android, Windows και iOS) με φωτογραφίες από τα Ελληνικά είδη πεταλούδων στη φύση από το ομώνυμο βιβλίο του Λάζαρου Παμπέρη. Θα σας βοηθήσει πολύ στην επί τόπου αναγνώριση των ειδών.
- Παμπέρης Λ. 2020. Οι πεταλούδες της Ελλάδας. Ελεύθερη εφαρμογή web εδώ
Ένας εξαιρετικά χρήσιμος κι εύκολος οδηγός για την αυτόματη αναγνώριση των πεταλούδων απλά με την ανάρτησης της φωτογραφίας στον ιστοχώρο της εφαρμογής, για να μαθαίνουμε όλοι γρηγορότερα! Πολύ βοηθητική η εφαρμογή ιδιαίτερα για τους νέους πεταλουδάδες…απολαύστε την! Γενικότερα προτείνεται η ιστοσελίδα του συγγραφέα με πολλές πληροφορίες και χάρτες για τα είδη.
Β. Οδηγοί αναγνώρισης για το πεδίο
Ενδεικτικοί οδηγοί πεδίου για την αναγνώριση των ειδών για τους «παραδοσιακούς»…
o Tolman T. 2009. Collins Butterfly Guide. HarperCollins, 384 p.
o Tshikolovets V.V. 2011. Butterflies of Europe and Mediterranean area. Tshikolovets, 544 p.
o Haahtela T., Saarinen K., Ojalainen P., Aarnio H. 2019. Butterflies of Britain and Europe: A Photographic Guide. Bloomsbury Publishing, 400 p.
Και πιο… «βαριές εκδόσεις» που ενδείκνυνται για τη βιβλιοθήκη σας στο σπίτι…
o Παμπέρης, Λ. 2010. Οι πεταλούδες της Ελλάδας. Παμπέρης Λ. & KOAN. 766 σελ.
o Leraut P. 2016 Butterflies of Europe and neighbouring regions. NAP Editions, 1300 p.