Παρέμβαση για την αυστηρή προστασία των παλαιών αρχέγονων δασών (COP16)

Παρέμβαση για την αυστηρή προστασία των παλαιών αρχέγονων δασών (COP16)

Η επικεφαλής του Εργαστηρίου BCL συνυπέγραψε ψήφισμα στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίηση για τη διατήρηση των πρωτογενών και παλαιών δασών (primary and old-growth forests). Η επιστολή (7/10/2024) υπογράφτηκε από επιστήμονες από 24 χώρες συμπεριλαμβάνοντας τις Ευρωπαϊκές χώρες, και απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωβουλή στο πλαίσιο της επικείμενης 16ης  Διάσκεψης των Μερών (COP16) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα. Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να δράσουν άμεσα για τη διατήρηση των πρωτογενών και παλαιών δασών και να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις του Νόμου αποκατάστασης της Φύσης για την αποκατάσταση των φυσικών δασικών οικοσυστημάτων. Η επιστολή φέρει τον τίτλο: «Strong commitment of the European Union to old-growth forests is needed ahead of COP16 of the UN Convention on Biological Diversity».

Τα δάση παρέχουν ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημικών υπηρεσιών, όπως η αποθήκευση άνθρακα, η παροχή καθαρού νερού, η ρύθμιση του μικροκλίματος, η παροχή ενδιαιτημάτων για πολλά απειλούμενα είδη, συνεισφέροντας ποικιλοτρόπως στην ευημερία του ανθρώπου, πέραν της διάθεσης ξυλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την κατάσταση της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, μόνο το 14% των δασικών οικοτόπων στο δίκτυο Natura 2000 παρουσιάζουν ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης, ενώ μόνο το 4% των δασών της ΕΕ υπολογίζεται πως είναι πρωτογενή και παλαιά δάση.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχετικό Οδηγό για τον ορισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιοπαρακολούθηση και την αυστηρή προστασία των πρωτογενών και παλαιών δασών (διαθέσιμος εδώ).

Η επιστολή (και οι υπογράφοντες) είναι διαθέσιμη εδώ ή εδώ

Γρήγορη αναζήτηση